Hatay Gezilecek Yerler 2020

Hatay Gezilecek Yerler 2020

 

1-Antakya Arkeoloji Müzesi

  • 2011 yılında Maşuklu Vali Acun Utku orman parkının bir kısmını kullanarak temeli atılmış, 2014 yılının sonlarına doğru ilk etap açılmıştır.
  • 53,500 metrekare arazi içerisine, oturum alanı 16.000 metrekare olan yapının kapalı alanı 32.754,14 metrekaredir. 10,700 metrekare alan ise sergileme alanı olarak kullanılmaktadır.
  • Dünyanın en büyük arkeoloji müzesinden biridir.

  • Açılan bölümlerde, 10 adet alan canlandırması, 86 adet heykel, 6 adet sütun ve sütun başlığı, 1340 metrekare mozaik, yazıtlar, steller, mil taşları, lahitler, 6 adet maket ve 58 adet vitrin içerisinde, binlerce metal, seramik ve cam eser sergilenmektedir.

  • Proje tamamlandığında 120 adet heykel, yaklaşık 3500 metrekare mozaik, 942 adet sikke, 90 adet vitrin içerisinde binlerce eser, mozaikli alan canlandırmaları, heykel sergi alanları, kurtuluş caddesi gibi sergilemeler olacaktır.

Ulaşım;

Antakya merkezden Büyükşehir Belediye otobüsleri yada Reyhanlı ilçesi yönüne giden minbüsler aracılığıyla ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır.

Hatay arkeoloji çalışma saatleri;

Yaz dönemi 1-Ekim 1-Nisan arası 08:00-19:00

Kış dönemi 1-Nisan 1-Ekim 08:00-17:00 arasında ziyaretlere açık.

 

2-Habib-i Neccar Cami

  • Anadolu’da yapılan ilk cami özelliğine sahiptir.
  • 636 yılında Hz. Ömer Döneminde Anadoluya yapılan seferlerde keşfedilmiş ve caminin ilk yapımı o tarihlerde olmuştur.
  • Müslümanlar ve Hristyanlar arasında büyük bir öneme sahip olan Habib-i Neccar, Antakya’da Allah’ın varlığına ve birliğine inanan ve bunu savunan tek kişi olmasıdır.
  • Rivayete göre, MS 40’lı yıllarda İsa’nın yardımcıları Antakya’ya gelip tanrının tek olduğunu anlatmaya çalıştıklarında onlara inananların başında bir marangoz (neccar) gelir. Neccar, Pagan inanışından vazgeçip onlara katılır. Ancak havarilerin yeni vaazları halkı öfkelendirir. Kral da havarileri hapse attırır.
  • Bunun üzerine Antakya’ya yeni bir elçi, Şem’un Safa, gönderilir. Şem’un, mucizeleriyle kralı ikna eder ve arkadaşlarını kurtarır. Halk ise havarilere inanmamakta kararlıdır. Uğursuzluk getirdiklerini düşündükleri için onları taşlayarak öldürmeyi planlamaktadır. Habib-i Neccar öfkeli ahaliyi durdurmaya çalıştığı sırada öldürülür. Rivayet edilir ki kesilen başı, Sultan Dağı(Habib’i Neccar Dağı)’nın tepesinden, şimdi türbesi ve mezarının bulunduğu yere kadar yuvarlanır.(Sultan Dağı Habib-i Neccar’ın bedeninin gömülü olduğuna inanıldığı yer )-Habib-i Neccar Türbesi.
  • Günümüzdeki cami 19 yy’da yaşanan bir depremde zarar görür. Osmanlı döneminde 1858’de onarılır ve o dönemin eseridir, etrafı medrese odaları ile çevrilidir. Avlusunda 19.yy eseri bir şadırvan bulunur.
Ulaşım;

Habib’i Neccar Cami Merkez’de bulunuyorsanız yürüme mesafesindedir. Sultan dağında ki türbeye ulaşmak isterseniz oraya Büyükşehir Belediye otobüslerini ve Harbiye’ye giden minibüsleri kullanabilirsiniz. Çardaklarda inmeniz gerekmektedir. İndikten sonra tempolu bir doğa ve dağ yürüyüşü ile içinize temiz hava soluyarak türbeye ulaşmış olacaksınız.:) Oraya giderken yanınıza kahvaltılık yada sıcak Antakya simitlerinden alıp gitmeyi unutmayın, sabah erken saatlerde gitmeniz tavsiyemizdir 🙂

 

St.Pierre Kilisesi

  • Antakya merkez’de yer alan kilise Asi Nehri’nin batısında Hac dağı eteklerinde Habib’i Neccar dağı yakınında bulunur. Dağ’ın eteklerine oyulmuş olan kilise Hristyan dünyasında önemli bir yere sahiptir.
  • Hz İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Petrus’un ilk papaz olduğu yer, Hristyanlığı yaymaya çalıştığı ve ”Hristiyan” kelimesinin ilk kullanıldığı yer olarak kabul görmektedir.
  • Her yıl 29 Haziran’da Katolik Kilisesi tarafından ayinler düzenlenir ve dünyanın her yerinden Hristyanlar ayine katılmak için Antakya’ya akın etmektedir.
  • Hristyanlar tarafın 4 kutsal Hac yerinden biri olarak kabul edilmektedir.
  • Dünya’nın ilk mağara kilisesi ünvanına sahiptir.
Ulaşım;

Antakya çarşısından 2 km uzaklıkta Reyhanlı Yolu üzerinde Büyükşehir Belediye otobüslerini kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ziyaret Saatleri Yaz Dönemi: 08:30- 18:30 (1 Nisan-1 Ekim)

Ziyaret Saatleri Kış Dönemi: 08:30-16:30 (1 Ekim-1 Nisan)

 

Bunlara da bakabilirsiniz :

Leave a Comment